Gerard Berkelmans winnaar Karel Verdonschot Award 2017

Landelijke erkenning voor visionair en initiator Landgoed De Groene Kamer
Tijdens de Garden Retail Experience 2017 in Nieuwegein zijn vorige week door een vakjury de TuinZaken Retail Awards 2017 uitgereikt, dé prijzen voor de tuincentrumbranche. De uitslag bevat de nodige verrassingen als ook waardering voor bekenden uit het vak. Zo is de Karel Verdonschot Award toegekend aan Gerard Berkelmans.

De Karel Verdonschot Award is vernoemd naar de in 2013 overleden memorabele hoofdredacteur van TuinZaken. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks onderscheiden aan de persoon of organisatie die de tuinbranche op een positieve manier heeft ondersteund en verder brengt. Volgens de jury verdient Berkelmans deze award  omdat hij zowel  een visionair als een geaard persoon is. Hij heeft echt groene longen en een groen hart. Hij is een van de eerste zo niet de eerste pleitbezorger geweest voor MVO en Milieukeur in de tuinbranche. Basis van zijn denken is verbindingen leggen tussen natuur en retail.

Gerard is ook zeer actief geweest in de tuinbranche. Met zijn tuincentrum (Intratuin) was hij, 45 jaar geleden, ook een van de eerste leden van de voorloper van Tuinbranche Nederland, toentertijd de NVT ( Nederlandse Vereniging van Tuincentra )

  • Hij is een van de founding fathers van Intratuin.
  • 15 jaar bestuurslid geweest en interim voorzitter van de NVT.
  • Was voorzitter van de Internationale Vereniging van Tuincentra – IGCA,
  • bestuurslid van de Stichting Vakbeurs Boomkwekerij waar hij de retail vertegenwoordigt en helpt kwekers van aanbod gericht naar vraag gericht te denken en handelen.
  • lid van de redactieraad van TuinZaken.

Soms vloog en vliegt hij met zijn beschouwingen hoog over anderen heen maar Gerard was, en is, zijn tijd vooruit. Dit weerhield er hem niet van om in zijn loopbaan de gaten dicht te lopen die anderen open hielden en je kon altijd terecht bij hem voor raad en daad, materiaal en allerlei andere praktische zaken.

In 2016 heeft Berkelmans zijn twee Intratuin zaken in Rosmalen en Tilburg verkocht en kan hij zich volledig richten op het Landgoed De Groene Kamer in Tilburg, een landgoed waar duurzaam ondernemen en verantwoorde ontsluiting van de omliggende natuur hand in hand gaan. Een referentie voor toekomstgerichte brancheontwikkeling.

Kijk hier voor een terugblik TREx 2018 Tuinezaken Retail Award.