De Groene Kamer
een landgoed met een boodschap

Buiten dichtbij

Aan de zuidwestrand van Tilburg in het Groene Kwadrant, is een bijzondere ontwikkeling aan de gang. De komende jaren wordt daar De Groene Kamer ontwikkeld; een landgoed nieuwe stijl dat het landelijk gebied van het Tilburgse buitenleven op inspirerende wijze dichtbij de stad en haar inwoners brengt. Het unieke project combineert op eigentijdse, dynamische en duurzame wijze recreatie, educatie, retail en natuurbeleving in een groen totaalconcept. Het komt tegemoet aan een groeiende wens van Nederlanders om contact te leggen met hun groene omgeving en te genieten van natuurgerelateerde producten en diensten.

 

Gezond en natuurlijk leven en genieten

Landgoed De Groene Kamer wil de landelijke omgeving van Tilburg dichterbij de stad en haar inwoners brengen en andersom. Het zogenaamde ‘stadteland’. Naast deze natuurdoelstelling heeft De Groene Kamer de missie om op thematische wijze kennis, kunde en ervaring op gebied van de met het platteland en natuur verbonden onderwerpen te ontwikkelen. De nadruk ligt hierbij op het versterken van natuur- en groenbeleving in combinatie met kleinhandel op duurzame MVO-basis. Recreatie, educatie en natuurbeleving worden op vernieuwende en duurzame wijze gecombineerd in een groen totaalconcept: Landgoed De Groene Kamer.

 

Een dagje uit om de hoek

In idee en uitwerking is De Groene Kamer uniek! Het landgoed combineert een bijzondere landschappelijke omgeving waar je ontspannen kunt genieten van hoogwaardige voorzieningen met buitengewoon kwalitatieve detailhandel en duurzaam ondernemen. Het komt daarmee tegemoet aan een groeiende wens van Nederlanders om contact te leggen met hun groene omgeving. Iedereen houdt van de natuur, en wil die ook op een comfortabele manier beleven.

 

De vier thema’s en crossovers

De Groene Kamer werkt volgens een groen totaalconcept en biedt ruimte voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, natuurbeleving, edutainment en een platform voor de landbouw. Dit alles krijgt een plek aan de hand van inspirerende thema’s binnen 4 clusters: (1) Eten & Drinken, (2) Plant & Dier, (3) Sport & Outdoor en (4) Wellness & Welzijn. De activiteiten en bezigheden binnen de diverse clusters zullen in de praktijk dusdanig met elkaar vervlochten worden zodat deze hand in hand gaan en voor een unieke totaalbeleving zorgen.

Kortom, een Landgoedpark waar de bezoekers kunnen wandelen, verblijven, ontmoeten, sporten, ecologisch winkelen, ontspannen, hapje eten, ontdekken en genieten.

Tevens vormt Landgoed De Groene Kamer een podium voor onderwijs: ontdekkende en spelenderwijs leren met natuur als inspiratiebron.

 

Kracht van het Landgoed

Landgoed De Groene kamer geeft identiteit aan de eigenzinnige stad Tilburg. Een van de doelstellingen en kansen is om het meest onderscheidende landgoed van Noord-Brabant te ontwikkelen. Met een enorme diversiteit aan gebruikersmogelijkheden, werkgelegenheid, cross-overs in belevingen en thema’s, in doelgroepen en leeftijden, ondernemers en bezoekers.

 

Kenmerken van Landgoed De Groene Kamer

  • Verrassend & Vernieuwend
  • Eigenzinnig & Fantasierijk
  • Ontdekkend & Grensverleggend
  • Uniek & Origineel
  • Uitdagend & Ontspannend

Stadsbos013, de groene long van Tilburg

Ruimtelijk is Landgoed De Groene Kamer onderdeel van een grotere gebiedsontwikkeling van ruim 1.200 ha aan de zuidwest zijde van de stad: Stadsbos013. Een groene long, waarin meerdere initiatieven op gebied van leisure en natuurontwikkeling coöperatief samenwerken. Natuurontwikkeling, uitbouw van kennis en kunde met betrekking tot de natuur en recreatie (leisure) staan hierin voorop. De ontwikkeling van Landgoed De Groene Kamer past naadloos binnen het beleid dat is vastgelegd in de Gemeentelijke Structuurvisie ‘Tilburg Zuid-west 2020’.

“Het in ons bewustzijn, op eigentijdse wijze, interactief, met de gebruiker als hoofdrolspeler, op zijn/haar manier en geschikte momenten, spelenderwijs terugbrengen van de natuur in brede zin is de uitdaging voor Landgoed De Groene Kamer.”